1000-mannen Shilton 60

Etter 1000-kampen til Shilton med Heidenstrøm, den svensk-norske legenden Geson og selveste Peter Shilton.

Peter Shilton er 60 år i dag. Om du skulle være så forvillet i ditt liv at du ikke vet hvem Peter Shilton er – så skal ikke jeg plage deg av den grunn. Da kan du helt sikkert slutte å lese umiddelbart – for de påfølgende linjene vil neppe gi deg noe som helst. (Det kunne du sagt før vil den spesielt kritiske nå hevde – jeg har allerede kastet bort fire og et halvt sekund av mitt liv på innledningen).
Ok.
Unnskyld.
Og til dere som er med videre, fortsetter vi nå med Shilton. Han var engelsk fotballspiller. Keeper. Eller målvakt som det heter på normert NRK-norsk. Eller selvfølgelig keper som det heter her i fjorden. Med en e.
Han var en av de største gjennom tidene. At han var mannen som måtte oppleve å slippe inn en goal for England da Guds hånd – hadde tatt bolig i Diego Maradonas arm i VM i 1986, får så være.
Shiltons karriere begynte lenge før det – og han hadde nok rygg også til å bære gudommelige tap. Allerede som 16-åring startet hans karriere i Leicester – midt på 60-tallet. Siden spilte han for Stoke, Nottingham Forest, Southamton, Derby, Plymouth Argyle som spillende manager, Bolton og han avsluttet sin karriere i Leyton Orient.
Han var forresten innom både Wimbledon, Coventry og West Ham også – men fikk ikke spilletid der.
Men i sin siste klubb Leyton Orient, i sin siste sesong spilte han ni kamper. Og til sammen 1005 matcher. Han var også årets spiller i England i 1978.
I fotball er lojalitet noe av det aller viktigste. For supporterne. Min yngste sønn fikk en drakt allerede på klinikken, ikke av meg, og er derfor Hibernian-supporter og har vært det fra sin fødedag. Og blir nok det til sin siste dag.
Blant spillerene er nødvendigvis lojalitetsaspektet vanskeligere. Fordi de lever blant annet av klubbskiftet. Sign-on-fee- summene er avgjørende.
Men Shilton var så populær at det var horder av supportere som fulgte Shilton mer lojalt enn laget sitt. Og var med på overgangen fra Stoke til Nottingham Forest og videre til Southampton. For folk som er opptatt av engelsk fotball er det sensasjonelt. For andre er det antakelig det reneste rør.
Men, altså, Shilton avsluttet sin karriere i Leyton Orient. Og da spilte han sammen med en kar fra selveste Grenland. Og Herøya. Nemlig Bjørn Heidenstrøm. Odd, Lillestrøm, Sogndal, Drøbak/Frogn, Bærum før han avsluttet sin aktive karriere med fire kamper for Leyton Orient.
Og nå er på sykkeltur fra Oslo til VM i Sør-Afrika.
Tilbake til Peter Shilton. Denne legendariske kampen – altså Shiltons nummer 1000 – ble spilt 22. desember 1996. Mot Brighton & Hove Albion.
Da var han 47. Og i dag fyller keeperkjempen altså 60.
Er det noen som fortjener en cheers i kveld, så er det han.
For det er fredag og folk henger rundt bayer og børst for å feire dagen.
Men husk – om du skal demonstrere gamle minner på pub’en – så vær forsiktig. For en eller annen vil helt sikkert bokse. Som Shilton. Og da bør man se opp for sidemannen…
Ove Mellingen

Vist 595 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder